Muziekvereniging Ons Genoegen

Het orkest

Momenteel bestaat het orkest uit ongeveer 30 enthousiaste leden in de leeftijd van 12 t/m 70 jaar. Dankzij vele projecten in samenwerking met de basisschool zit er veel doorstroming binnen de orkesten bij Ons genoegen.

Orkest

De Slagwerkgroep

De Slagwerkgroep bestaat uit ongeveer 10 enthousiaste, merendeel jonge leden. De slagwerkgroep is sinds 1955 onderdeel van Ons Genoegen. In de jaren negentig is de toenmalige drumband omgedoopt tot slagwerkgroep.

Slagwerkgroep

De Jeugd

Muziekvereniging Ons Genoegen beschikt over veel jeugdleden. Om de vereniging jong en vitaal te houden zijn deze jeugdleden onmisbaar voor de vereniging. Er worden  regelmatig wervingsacties gehouden om nieuwe jeugdleden te krijgen.

De Historie

In de aanloop naar de vorige eeuwwisseling waren er Terwoldenaren die naar muzikale evenementen in de buurt gingen. Ze wisselden er nieuwtjes uit en luisterden naar muziek. Dit muziekvirus nam men mee naar Terwolde. Zo werd het idee geboren om ook in Terwolde iets te proberen.

De officiële oprichting van de vereniging vond plaats op 15 november 1900 in Café “De Klok” in Terwolde. Onder leiding van meester Schulting, zag Ons Genoegen voor het eerst het licht. De heer Servatius, die op de Matanze woonde, zorgde er middels een gift mede voor dat de vereniging kon worden op gericht. Het eerste publiekelijke optreden, op 6 september 1901, was dan ook een serenade op de Matanze.

Vele jubilea werden gevierd en tijdens het 50-jarig jubileum werd er zelfs een film gemaakt van de muziekvereniging. Tevens zijn er twee LP’s gemaakt met optredens van “Ons Genoegen” ter gelegenheid van het 80 en 85-jarig jubileum van de vereniging. In de jaren 50 werd de drumband opgericht en werd ook het idee geboren om een muziektent te bouwen. Er werd zelfs een speciale commissie in het leven geroepen hiervoor. Op 2 september 1955 werd de muziektent voor het eerst officieel gebruikt en in 2010 is het een gemeentelijk monument worden. 1974 was het jaar waarin de eerste reis naar Welden in Duitsland werd gemaakt. Tot op heden is er nog steeds een muzikale vriendschap tussen beide verenigingen en zijn er al heel wat uitwisselingen geweest.

Het eeuwfeest van Ons Genoegen in 2000 is groots gevierd. In dit jaar is ook het jubileumboek getiteld 100 jaar Ons Genoegen uitgebracht en is Ons Genoegen onderscheiden met de koninklijke erepenning van de KNFM.

Supportersvereniging “Ons Genoegen”

De supportersvereniging is in het jaar 1952 opgericht door een aantal enthousiaste supporters van de muziekvereniging en kreeg de naam Supportersvereniging “Ons Genoegen”. Het doel was e is om de vereniging financieel te steunen. De contributie bedroeg destijds een dubbeltje per week en in de eerste jaren werd er enkele malen een bazaar georganiseerd om geld in kas te krijgen.Papieractie

In 1963 is voor het eerst de papieractie geweest ten bate van de nieuwe uniformen. Dit was zo’n groot succes, dat men, toen de nieuwe uniformen er waren, deze papier- en lompenactie voortzette. De papieractie is ook nu nog steeds één van de inkomstenbronnen van de huidige supportersvereniging. De supportersvereniging heeft al vele nieuwe instrumenten  geschonken, tijdens de vele jubilea van de muziekverenigin en vereniging financieel ondersteund in moeilijke jaren.

Ook nu nog is de supportersvereniging onmisbaar voor de vereniging. Zij zorgden er wederom o.a. voor dat de vereniging voor hun 100-jarig jubileum volledig in een nieuw uniform werd gestoken. Dit kunnen ze niet doen zonder alle acties. Ook een grote inkomstenbron is het lidmaatschap van alle supporters, die jaarlijks hun vaste financiële bijdrage leveren.

De Graapendaelers

Dweilorkest De Graapendaelers is de voortzetting van onze gelijknamige boerenkapel opgericht in 1955. In 2010 werd 'boerenkapel' vervangen door 'dweilorkest' en werd het muzikale genre aangepast.

Dweilorkest De Graapendaelers is een onderdeel van muziekvereniging Ons Genoegen uit Terwolde maar het enthousiasme was dusdanig groot, dat sinds 2012 ook een groep musici van muziekvereniging Excelsior uit Twello meespeelt. Het dweilorkest  heeft een breed repertoire en kan  veel verschillende vieringen feestelijk ondersteunen!

Een feestje? Neem contact op.