Ons Genoegen

Historie

In de aanloop naar de vorige eeuwwisseling waren er Terwoldenaren die naar muzikale evenementen in de buurt gingen. Ze wisselden er nieuwtjes uit en luisterden naar muziek. Dit muziekvirus nam men mee naar Terwolde. Zo werd het idee geboren om ook in Terwolde iets te proberen. 

De officiële oprichting van de vereniging vond plaats op 15 november 1900 in Café “De Klok” in Terwolde. Onder leiding van meester Schulting, zag Ons Genoegen voor het eerst het licht. De heer Servatius, die op de Matanze woonde, zorgde er middels een gift mede voor dat de vereniging kon worden op gericht. Het eerste publiekelijke optreden, op 6 september 1901, was dan ook een serenade op de Matanze.

Vele jubilea werden gevierd en tijdens het 50-jarig jubileum werd er zelfs een film gemaakt van de muziekvereniging. Tevens zijn er twee LP’s gemaakt met optredens van “Ons Genoegen” ter gelegenheid van het 80 en 85-jarig jubileum van de vereniging.

In de jaren 50 werd de drumband opgericht en werd ook het idee geboren om een muziektent te bouwen. Er werd zelfs een speciale commissie in het leven geroepen hiervoor. Op 2 september 1955 werd de muziektent voor het eerst officieel gebruikt en in 2010 is het een gemeentelijk monument worden. 

Het eeuwfeest van Ons Genoegen in 2000 is groots gevierd. In dit jaar is ook het jubileumboek getiteld 100 jaar Ons Genoegen uitgebracht en is Ons Genoegen onderscheiden met de koninklijke erepenning van de KNFM.